Jak přestat solit?
Přestat solit není jednoduché ale jde to.
Potřebné množství soli na den je jen tolik co se vejde za nehet malíčku (nemyslím však někoho kdo má nehty 3 cm to by bylo moc) neboli kolem 1g denně ale i to je dost. V naší společnosti se solí až moc kolem 10g denně. Musíte si uvědomit (jak správně připoměla Lenka), že sůl přijímáme např.: v mase, v polotovarech, minerální vody atd. Takže když přestanete solit nic se vám nemůže stát.
1) postupně si začněte snižovat dávky soli
2) Když nahrazujete sůl kořením tak pozor na směsy koření. Nejprve si přečtěte co ta daná směs koření obsahuje. Většinou je právě do nich přidávaná sůl. Raději si kupte každé koření zvlášť a umíchejte si svojí směs. Taková univerzální směs na kuřecí maso podle mého receptu je: zázvor, kari, bílý pepř, šalvěj nebo tymián popřípadě bazalka
3) Také si dávejte pozor na polévkové koření (magi) a masox apod.
4) Hlídejte si obsah soli v minerálkách. Z vlastní zkušenosti obsahuje nejvíce soli poděbradka prolinie (což mě překvapuje, když má přispívat k udržení váhy a sůl zadržuje vodu v těle)
5) ze začátku vám jídlo moc chutnat nebude, ale když vydržíte a nakonec přestanete solit úplně, obnoví se vám vnímání chutí (které je účinkem soli otupělé) a začne vám jídlo chutnat. Pak když ochutnáte jídlo i málo osolené nebude vám chutnat a já se setkávám i stím, že mě po osoleném jídle na chvilku bolí hlava, jak se mi zvýší krevní tlak.